Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- ۱۵۰ اثر تاریخی در داورزن خراسان‌رضوی شناسایی شده اما در این میان یک کاروانسرا همچون نگینی در دل کویر غرب استان می‌درخشد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از داورزن، کاروانسرای تاریخی روستای مهر در مسیر جاده ابریشم و محور سبزوار-شاهرود و 50 کیلومتری غرب سبزوار قرار دارد که یکی از زیباترین کاروانسراهای بین راهی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدمت این کاروانسرا مربوط به دوران قاجاریه است و در تاریخ 25 شهریور 1363 با شماره ثبت 1660 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مصالح آن آجر، ملات گل و گچ و تزئینات آن به‌صورت آجری نیم دایره است. طاق‌ها و قوس‌های آن نیز جناقی و هلالی است و دارای هشتی، حیاط مرکزی، اصطبل‌های شرقی و غربی و یک محل شاه‌نشین است. داورزن دارای 150 اثر تاریخی شناسایی شده است.

این اثر به دلیل قرارگیری در مسیر جاده تهران- مشهد، قابلیت تغییر کاربری به مجتمع رفاهی و خدماتی بین راهی را دارد. شهرستان داورزن علاوه بر کاروانسرای مهر با آثار تاریخی و طبیعی آسیاب‌های آبی و بادی، کاروانسراهای تاریخی بین راهی، مساجد قدیمی، یخدان‌ها، آتشکده آذربرزین مهر، روستاهای قدیمی مزینان و باشتین، مناطق ییلاقی و آبشارهای منطقه بفره و کویر شرایط مساعدی برای جذب گردشگران و مسافران دارد.

یکی از دلایل متقن تغییر کاربری ابنیه تاریخی احیاء و رونق دوباره آن‌ها و ایجاد زمینه و بسترهای لازم برای بازگشت آثار به حیات اجتماعی معاصر و جلوگیری از انزوای آنان است.

شهرستان داورزن در کنار محور مواصلاتی اصلی تهران – مشهد و بالعکس قرار گرفته است و سالانه بیش از 25 میلیون زائر و مسافر از این مسیر تردد دارند و در این شهرستان 70 اثر ثبت آثار ملی و کویر و آبشارهای بسیار زیبا قرار دارد و به همین علت، داورزن به سرزمین کویر و کوهستان معروف شده است.

میراث فرهنگی از راه‌اندازی اقامتگاه‌های بوم‌گردی در استان البرز حمایت می‌کندسئوال امام جمعه اردبیل از وزیر میراث فرهنگی؛ تسهیلات کرونایی صنعت گردشگری کجا هزینه شد؟مرکز مردم شناسی روستای «سلخ» قشم با دستور وزیرمیراث فرهنگی افتتاح شد

کاروانسرای مهر نگین کویر

یک پژوهشگر تاریخی در سبزوار می‌گوید: کاروانسرای مهر جزو کاروانسراهایی است که بین 2 کاروانسرا ساخته شده است.

محمودرضا سلیمانی با بیان اینکه با کاروانسرای مهر یک ایستگاه به ایستگاه‌های قبلی اضافه شده افزود: در روزگار و زندگی، اگر آدمی را در طول تاریخ بررسی کنیم متاسفانه آدم‌ها به لحاظ جسمانی مقداری ضعیف‌تر شده‌اند و شاید دلیل ساخت کاروانسراهای بین راهی این عامل باشد.

وی با بیان اینکه کاروانسرای مهر در دوره قاجاریه ساخته می‌شود، اظهار داشت: این کاروانسرا خیلی ساده است و مانند کاروانسراهای زعفرانیه، مزینان و یا عرب‌ها در داخل شهر آرایه و آجرکاری‌های اصلی را ندارد ولی از ترکیب کپی شده کاروانسراهای دوره صفویه اقتباس شده است.

وی خاطرنشان کرد: یک وضعیت منحصر به فردی که کاروانسرای مهر دارد این است که بنا فاصله مناسبی از جاده دارد؛ این فاصله به اندازه‌ای است که آدم‌ها به راحتی می‌توانند در آن حضور داشته باشند و صدای تردد مزاحمتی برای مردم ایجاد نمی‌کند.

سلیمانی با بیان اینکه کاروانسرا متعلق به اوایل قاجاریه می‌باشد، عنوان کرد: بنای آن از دوره بعد از افشاریه مدنظر قرار گرفته و در دوره قاجاریه ساخته شده است.

وی با بیان اینکه وجه تمایز کاروانسرای مهر این است که در مسیر شاهراه جاده غرب و شرق می‌باشد، گفت: در محور مواصلاتی بسیاری از کاروانسراهای ما خارج از محور جاده‌ای هستند اما کاروانسرای مهر این ویژگی خاص را دارد و مانند یک نگین در کنار جاده شاهراه قرار گرفته است که با یک نورپردازی بسیار خوب می تواند در کویر جلوه‌گری کند.

این باستان شناس سبزواری در خصوص موقعیت کاروانسرای مهر داورزن اظهار کرد: این بنا به چند روستای دیگر نزدیک است که می‌تواند آنها را پوشش دهد و از طرفی به آتشکده آذر برزین مهر نزدیک است. همچنین به روستای ریوند و کاروانسرا ریوند نزدیک است. این کاروانسرا به روستای صدخرو که به داشتن خانه‌های تاریخی معروف است نیز نزدیک می باشد بنابراین روستای مهر می تواند پایگاهی باشد و یک منطقه گردشگری را در این محدوده داشته باشیم.

سلیمانی ادامه داد: اتصال مهر به فعالیت‌های گردشگری می‌تواند موجبات انحصاری و منحصر به فرد بودن را ایجاد کند.

واگذاری کاروانسرای مهر به بخش خصوصی

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داورزن گفت: کاروانسرای مهر به مدت 25 سال جهت کاربری گردشگری، اقامتی،  پذیرایی و تفریحی به بخش خصوصی واگذار می‌شود.

محمد عبدالله‌زاده ثانی افزود: پروژه مرمت و بهره برداری کاروانسرای مهر با هزینه 60 میلیارد ریال با هدف رونق و جهش گردشگری  شهرستان داورزن به بخش خصوصی واگذار می‌شود.

وی با بیان اینکه مدت زمان مرمت این تاریخی واگذار شده به بخش خصوصی 2 تا 3 سال است، اظهار داشت: مدت زمان بهره برداری 25 سال و میزان اجاره ماهیانه آن کمتر از 50 میلیون ریال است.

وی با اشاره به اینکه هزینه مرمت و احیا کاروانسرای مهر 60 میلیارد ریال است، یادآور شد: پس از 30 درصد پیشرفت فیزیکی مرمت توسط سرمایه گذار، 70 درصد هزینه مرمت تسهیلات 12 درصد با معرفی به بانک عامل به وی اعطا می‌شود.

عبدالله‌زاده تاکید کرد: کاروانسراهای مهر با توجه به اینکه مجاور روستا بوده و امکان الحاق به محدوده طرح هادی روستا را دارد، از تسهیلات پست بانک با سود 4 درصد در صورت مشارکت دهیاری برخوردار خواهد شد.

انتهای پیام/282/ ز

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کاروانسرای مهر بخش خصوصی بین راهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۹۳۶۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زنگ خطر کاهش ولادت در خراسان رضوی به صدا در آمد

مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی با بیان اینکه این استان رتبه هشتم را در ثبت ولادت داشته است،گفت: زنگ خطر در خصوص کاهش ولادت به صدا درآمده و هشدار دادیم که این وضعیت، وضعیت مناسبی برای جمعیت استان و ایران نیست. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، غلامحسین قنبری امروز در مراسم افتتاحیه اتاق رصد جمعیت که در محل ثبت احوال خراسان رضوی برگزار شد، گفت: در خراسان رضوی، شهرستان‌های تایباد و خواف بیشترین ولادت و کلات، چناران و سبزوار کمترین ولادت را دارند، مشهد نیز رتبه یازدهم را در نرخ ولادت به خود اختصاص داده است.

وی یکی از وظایف و تکالیف خود را بر اساس قانون، جمع‌آوری و انتشار آمار انسانی اعم از ولادت، وفات، ازدواج و طلاق که شاخص‌های اصلی انسانی در کشور است، دانست و افزود: وظیفه داریم این اطلاعات و آمار را تهیه کنیم و در اختیار همه دست‌اندرکاران و عموم مردم قرار دهیم.

قنبری خاطرنشان کرد: قانون جوانی جمعیت بعد از سال‌ها، تدوین و ابلاغ شده و لازمه اجرای این قانون، آمار و اطلاعات درست در کشور است تا مجموعه اطلاعات مورد نیاز هر دستگاه را برای اجرای قانون جوانی جمعیت مهیا کنیم.

مدیرکل ثبت احوال خراسان رضوی گفت: اولین قدم‌های سیستمی‌شدن آمار و اطلاعات از سال 68 آغاز شد، اما در سطح شهرستان‌ها بود، این درحالی است که در سال 71، سامانه‌های جدیدی طراحی شد و نهایت در سال 83 جمع‌آوری اطلاعات به صورت مکانیزه، جامع‌تر و منسجم‌تر در کشور آماده شد.

وی با بیان اینکه فاصله بین ازدواج تا تولد فرزند اول در باروری تاثیرگذار است، افزود: در استان ما این فاصله به طور متوسط 4.5 سال است؛ فاصله بین ازدواج تا تولد فرزند اول در بین شهرستان‌های استان در سرخس، تربت جام، تایباد و باخزر بسیار کم بوده، در حالیکه در مه‌ولات و بجستان بیشتر است.

قنبری با بیان اینکه ولادت، وفات و مهاجرت سه مؤلفه اصلی تأثیرگذار بر رشد جمعیت بوده و ازدواج و طلاق مؤلفه‌هایی هستند که تأثیر غیرمستقیمی بر رشد جمعیت دارند، عنوان کرد: روند ده‌ساله ولادت از سال 92 تا 1402 کاهشی است، البته در سال 94 بیشترین میزان باروری را داشتیم که نرخ ولادت 25 در 1000 بود، اما سال 1402 به 14 در 1000 رسید. این کاهش فقط در استان ما وجود ندارد، بلکه در تمام استان‌ها مشاهده می شود.

مدیرکل ثبت‌احوال خراسان‌رضوی با بیان اینکه زنگ خطر در خصوص کاهش ولادت به صدا درآمده و هشدار دادیم که این وضعیت، وضعیت مناسبی برای جمعیت ایران نیست، گفت: در سال گذشته خراسان رضوی رتبه هشتم را در ثبت ولادت داشته است؛ در بین شهرستان‌های استان نیز تایباد و خواف بیشترین ولادت و کلات، چناران و سبزوار کمترین ولادت را دارند، مشهد نیز رتبه یازدهم را در نرخ ولادت به خود اختصاص داده است.

وی بیان کرد: یکی از موارد تاثیرگذار بر باروری، میانگین سن پدر و مادر بوده که سال گذشته در استان ما سن مادر 26 سال و پدر 31 سال بوده است. میانگین سن پدر و مادر در اولین بارداری در استان در حال افزایش است. در مشهد میانگین سن مادر در مقایسه با سایر شهرستان‌ها بالاتر و حدود 27 سال بوده اما در تایباد و خواف 22 سال است. میانگین سن پدر نیز در مشهد 31.8 سال بوده و در تایباد 27.8 است.

آمار جمعیت اساس همه تصمیم‌گیری‌هاست

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی نیز گفت: براساس آمار ثبت احوال 47.4 درصد مردم خراسان رضوی در انتخابات 1402 مشارکت داشتند.

سید هادی طباطبایی افزود: آمار جمعیت اساس همه تصمیم‌گیری‌هاست؛ در زمان انتخابات برای ما مهم بود که آمار واجدین شرایط چقدر است و بر این مبنا چه میزان مشارکت خواهیم داشت.

طباطبایی عنوان کرد: بسیاری از دستگاه‌ها و افراد یقینا به آمار ثبت احوال باور ندارند، در حالیکه برای ارتقای نیاز به آمار درست داریم و همواره اختلافی را بین آمار ثبت احوال و آمار مراکز بهداشت علوم پزشکی داریم که موجب سردرگمی می‌شود.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی گفت: امیدواریم با سامانه رصد همه مشکلات حل و کنترل دقیق‌تری در زمینه آمار و نتیجه آن بر برنامه‌ریزی در سطح استان و کشور داشته باشیم تا از هدررفت منابع جلوگیری شود و بهتر بتوانیم امکانات را براساس سیاست عدالت اجتماعی به تمام نقاط کشور برسانیم چرا که یک دغدغه محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: یک مبنای عمده برای تصمیم‌گیری‌ها جمعیت است که اگر دقیق نباشد با معضل مواجه می‌شویم. سامانه رصد، آمار دقیق خواهد داد زمانیکه آمار سرشماری از 5 به 10 سال تغییر پیدا کرد، کار ما بسیار سخت‌تر شد.

طباطبایی تاکید کرد: براساس آمار ثبت احوال 47.4 درصد در انتخابات مشارکت داشتند، اما تهران آمار 45.7 درصدی را اعلام کرد که 2 درصد معادل 120 تا 130 هزار نفر اختلاف داشتیم، این موضوع برای ما مشکل ایجاد می‌کند، در تمام تصمیم‌گیری‌های دیگر نیز اینگونه است.

انتهای پیام/282

دیگر خبرها

  • واگذاری کاروانسرای شاه عباسی و قلعه صمصامبه بخش خصوصی
  • رییس کل دادگستری استان خراسان رضوی منصوب شد
  • رضا زرندی رییس کل دادگستری استان خراسان رضوی شد
  • شروع باران و گرد و خاک در جاده‌های خراسان رضوی
  • آغاز مرمت و بازسازی مسجد تاریخی یوردشاهی ارومیه
  • زنگ خطر کاهش ولادت در خراسان رضوی به صدا در آمد
  • تجلیل از اولین گروه سفیران استاندارد در خراسان رضوی
  • روستای تاریخی و کویری اصفهک، در راه جهانی شدن
  • قحطی گل در دیار کویر
  • صفحه اول روزنامه‌های خراسان رضوی ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳